Jo, deelnemer vanaf het allereerste begin, over de Ronde van Italië in Brabant.

Zondag 9 juni 2024 vinden in Noord-Brabant twee spectaculaire fietsevenementen plaats voor alle recreatieve fietsers: De Ronde van Italië en Strade Bianche. De ene tour is een wegroute in de contouren van het land Italië, de andere tour betreft een uitdagende gravelroute en is een ode aan de beroemde Strade Bianche. Alle deelnemers fietsen voor één collectief doel: gezonde spieren inzetten om spierziekten bij kinderen te verslaan. Toch heeft elk individu of team een eigen verhaal en motivatie. Een van de deelnemers is Jo, deelnemer van het fietsevenement vanaf het allereerste begin.

 

Hoe vaak heeft u al deelgenomen aan het wielerevenement van Spieren voor Spieren?

Ik heb eigenlijk vanaf het begin al meegedaan, dat was in 2020. Dit jaar zal ik dus voor de vijfde keer de route fietsen. In de afgelopen jaren heb ik de Ronde van Frankrijk, de Ronde van Spanje en afgelopen jaar dus ook de Ronde van Italië in Brabant gefietst.

In welk gezelschap heeft u de tour verreden?

Ik ben lid van de Fiets Tour Club (FTC) in Rosmalen. Dit jaar bestaat de FTC 40 jaar en ik ben al vanaf het begin lid bij deze club. Ieder jaar doen wij met een grote groep mee aan dit evenement.

We kunnen dus wel zeggen dat u een ervaren wielrenner bent?

Ik denk dat ik per jaar wel zo’n 7000 á 8000 kilometer afleg op de fiets. Met de club ga ik gemiddeld 3x per week fietsen. In de winter gaan we vaak op de gravelfiets trainen en in de zomer pakken we de racefiets. Tijdens het evenement rijden we dus ook de wegroute, de Ronde van Italië.

Wat motiveert jullie om deel te nemen aan dit evenement?

Een aantal jaren geleden is de spierziekte ALS geconstateerd bij een vriend van mij, dan komt het opeens wel heel dichtbij. Ook voor deze spierziekte was en is nog maar weinig aandacht, vandaar dat de stichting Spieren voor Spieren mij persoonlijk aanspreekt. Als een spierziekte je directe omgeving treft, stimuleert het natuurlijk extra om deel te nemen aan evenementen zoals deze.

Wij zijn allemaal kei gezond en fietsen veel, het is goed daar eens bij stil te staan en iets terug te kunnen doen voor kinderen met een spierziekte.

Hoe heeft u de Ronde van Italië afgelopen jaar ervaren?

Het is leuk dat er een route voor je wordt uitgezet, op die manier ontdek je ook weer eens andere routes in de omgeving. De Ronde van Italië loopt dwars door het mooie Brabantse landschap, een prachtige omgeving om door te fietsen. Je merkt dat de route wordt uitgezet door mensen met de nodige kennis en ervaring. Het is dan ook goed gelukt om de contouren van het land Italië neer te zetten in deze route.

Ook de pauzeplekken zijn perfect verzorgd. Je merkt aan alles dat dit evenement in goede handen is bij de stichting Spieren voor Spieren.

Heeft u nog een boodschap aan de deelnemers die dit jaar aan de start verschijnen?

De route is uitnodigend en uitdagend, maar de afstand is prima te doen. Vanmorgen heb ik nog 80 kilometer gefietst met windkracht 4 dat is best pittig, maar ook dat is goed te doen, ook al ben ik 75 jaar oud. Je kunt ook met andere groepen meefietsen, dus ik heb het grootste vertrouwen dat het goed komt.

Doe mee aan de Ronde van Italië of Strade Bianche.

Benieuwd hoe jij kunt bijdragen in de strijd tegen spierziekten bij kinderen? Net zoals Jo deelnemen aan het evenement, een vrije bijdrage leveren of de sponsormogelijkheden ontdekken, het is allemaal mogelijk.