In 1996 was ’s-Hertogenbosch het decor van de tourstart waarbij de Zwitserse Nederlander Alex Zülle de proloog won. Een dag later versloeg Frédéric Moncassin in de eerste etappe Jeroen Blijlevens in een zinderende eindsprint.

Nu na 25 jaar is de tour terug in ’s-Hertogenbosch met de tweede editie van “De Ronde van Frankrijk in Brabant”. Dit is een evenement voor de recreatieve fietsers waarbij de deelnemers de uitdaging aangaan om in één dag de ronde te rijden. De route heeft namelijk de vorm van de contouren van Frankrijk en is circa 80 km lang.

Maar daarmee is de stad nog niet klaar met de grote rondes want volgend jaar is de start van de tweede etappe van La Vuelta a España. Daarom is de route dit jaar uitgebreid met “De Ronde van Spanje in Brabant”. Ook deze route heeft de contouren van het land Spanje en beide routes zijn “geografisch logisch” aan elkaar gelinkt. De totale afstand is 125km. Twee grote ronden op één dag, hoe gaaf is dat!

Het evenement vindt plaats op 10 en 11 juli 2021 met start en finish bij de Maaspoort is ’s-Hertogenbosch. De opbrengst gaat naar een goed doel: Spieren voor Spieren. Spieren voor Spieren heeft als missie om alle spierziekten bij kinderen te verslaan. Bij de eerste editie is er ruim € 23.000 opgehaald.

Voor wat betreft de route laat de organisatie niets aan het toeval over en heeft de Nederlandse renners van de tour van 1996 uitgenodigd om de route te komen verkennen.

Op 8 juni stonden er aan het vertrek: Erik Breukink, Erik Dekker, Maarten den Bakker en Bart Voskamp. Als gastrenners hebben ook Elfstedentocht winnaar Henk Angenent en wereldkampioen veldrijden Richard Groenendaal deelgenomen. Minke Booij, directeur van Spieren voor Spieren, gaf het startsein.