Ronde van Italië en Strade Bianche in Brabant

De Ronde van Italië in Brabant & Strade Bianche in Brabant is de vierde in de reeks fiets evenementen voor Spieren voor Spieren. Eerder al werden de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje in Brabant georganiseerd. Hiermee is het de derde “grote ronde” die in dit format gereden wordt.

De eerste editie was in 2020, midden in het eerste corona jaar. Fietsen was toen zo ongeveer het enige wat nog mogelijk was en het zogenaamde “Strava Art” werd in korte tijd zeer populair. In die periode zijn ook de routes van Italië en Frankrijk gemaakt, routes in de vorm van de contouren van de beide landen.
Bij één van de vele Corona borrels is toen het idee ontstaan om de eerste versie van de “Ronde van Frankrijk in Brabant” te organiseren. Het motto was (en is) om een grote ronde in één dag te rijden en daarmee donaties op te halen voor Spieren voor Spieren.  De initiatiefnemers waren de Stichting Organisatie Wielergala, de Maaspoort, a winners playground, en de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Sponsoren maakte het evenement mogelijk waardoor alle opbrengsten van de deelnemers direct naar Spieren voor Spieren ging.
In een zeer korte tijd is het evenement georganiseerd en de renners van de fameuze wielerploeg TI Raleigh kwamen special naar ‘s-Hertogenbosch om de route te verkennen. Het evenement was “op anderhalve meter afstand” een groot succes.

Aan de start stonden de Raleigh renners: Gerben Karstens; Piet van Katwijk; Theo de Rooy; Jacques Hanegraaf; Adri van Houwelingen; Franky de Gendt; Fred Rompelberg; Ko Hoogendoorn en Rene Koppert. Als gastrenners was viervoudig tourtappe winnaar Erik Dekker aanwezig die z’n debuut maakte in de Raleigh formatie. de burgemeester van ’s-Hertogenbosch, dhr Mikkers gaf het startsein met de originele tourvlag uit 1996.

Tweede editie 2021

In 2021 was er een mooie aanleiding om de Ronde van Frankrijk weer op de kalender te zetten. Het was immers 25 jaar geleden dat tour in ‘s-Hertogenbosch van start ging. In 1996  won de Zwitserse Nederlander Alex Zülle de proloog en een dag later versloeg Frédéric Moncassin in de eerste etappe Jeroen Blijlevens in een zinderende eindsprint. Vooruitlopend op de start van de Vuelta in 2022 werd “De Ronde van Spanje” toegevoegd.

De Nederlandse renners die in 1996 aan de start stonden kwamen naar ‘s-Hertogenbosch om de route te verkennen

In juni 2021 stonden er aan het vertrek: Erik Breukink, Erik Dekker, Maarten den Bakker en Bart Voskamp. Als gastrenners hebben o.a. ook Elfstedentocht winnaar Henk Angenent, wereldkampioen veldrijden Richard Groenendaal en organisator René Koppert deelgenomen. Minke Booij, directeur van Spieren voor Spieren, gaf het startsein en Piet van Katwijk bestuurde de volgwagen.

Het evenement was weer “op anderhalve meter afstand”.

Derde editie 2022

In de zomer van 2022 stond ‘s-Hertogenbosch in het teken van de start van de eerste etappe van de Vuelta, wederom een mooie aanleiding om de Ronde van Frankrijk & Spanje te organiseren. Het evenement was een opwarmer voor de Vuelta.

Dit jaar: De Ronde van Italië in Brabant & Strade Bianche in Brabant

Na Frankrijk en Spanje nu de derde grote ronde op het programma: Italië. Door renners & kenners de mooiste van de grote drie genoemd en dit komt ook nu tot z’n recht in dit parkoers. Uiteraard volgt de route de contouren van het land en is circa 95km. De Ronde van Italië in één dag dus: wat een prestatie is dat!

De ronde van Italië is een route voor de wegfiets maar op verzoek van velen is en nu ook een Gravel Ride. Geheel in de lijn van van het evenement is de Gravel Ride de “Strade Bianche in Brabant”gedoopt. Een zeer mooie en uitdagende route van de Maaspoort naar en door de Maashorst en terug. Er zijn twee varianten: 75km en 100km en circa 80% van de route gaat over onverharde wegen en paden.

De start is wederom bij de Maasport, a winners playground. Nieuw is dat de finishlijn getrokken is in het centrum van ‘s-Hertogenbosch.

Doel

Het doel van dit evenement is om zo veel mogelijk donaties op te halen voor de stichting Spieren voor Spieren. Door je prestatie te laten sponsoren door familie, vrienden en kennissen kunnen we met zijn alle de spierziekten bij kinderen verslaan. Bij de eerste drie editie van het evenement is er zo’n €70.000 opgehaald en het doen is om nu de € 100.000 vol te maken.

Het evenement wordt weer mogelijk gemaakt door sponsoren daardoor alle inschrijfgelden en donaties ten goede komen aan Spieren voor Spieren.

Spieren voor Spieren

Er zijn 20.000 kinderen in Nederland met een zeldzame spierziekte. Spieren voor Spieren wil alle spierziekten bij kinderen verslaan. Opbrengsten van fondsenwervende activiteiten worden snel en effectief ingezet ten behoeve van onderzoek naar spierziekten en de verbetering van het diagnose- en behandelingstraject. Onder het motto ‘Gezonde spieren zetten zich in voor zieke spieren’ ondersteunen veel (ex) topsporters de doelstellingen van de Stichting.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de stichting.

Overhandiging opbrengst check aan Minke Boy van Spieren voor Spieren

Klik hier voor de sfeer impressie van 2020